TUINKAMER/SERRE

Met de ontdekkingsreizigers kwamen vanaf de 16e eeuw tropische planten en bomen naar het koele West-Europa, zoals palmen en citrusbomen. Omdat deze gewassen niet vorstbestendig waren, moesten zij overwinteren in speciaal daarvoor gebouwde orangerieën: hoge stenen gebouwen met grote glasramen en soms ook een glazen dak en voorzien van een uitstekende verwarming.

In de 18e eeuw verbeterde de fabricage van vlak glas en werden grote aaneengesloten glasoppervlakken mogelijk. Toen ook de techniek van grote gegoten ijzeren constructies geperfectioneerd was, lag de weg open voor de meest spectaculaire glas-architectuur: kathedralen van glas en rank gietijzer met een wereldse bestemming zoals wintertuin, wandelpromenade, amusement en concerten. Crystal Palace in Londen is daar het beroemdste voorbeeld van geweest.

In de loop van de 19e eeuw kreeg vrijwel ieder landhuis en monumentaal landgoed zijn eigen orangerie. Het gebruik er van veranderde en het was niet langer alleen een overwinterings-kas voor planten en bomen. De eigenaars ontdekten de mogelijkheden van de orangerie als extra kamer, als salon, en als wintertuin. Het werd een welkome uitbreiding van het landhuis. Een plek waar je je in de grauwe winters toch buiten in de natuur waande, omringd door exotische gewassen en behaaglijk warm.

Zo gebeurde het dat in de 19e eeuw een serre een felbegeerde toevoeging werd aan het huis van de “middle-class” burgerij van Engeland en Nederland. Maar omdat het deze “middle-class” ontbrak aan geld en visie, waren hun serres vaak te klein en meestal uit zuinigheid onverwarmd. Zo ontstaat dan het beeld van de Nederlandse serre van 100 jaar geleden; een te klein, ongezellig aanhangsel aan het huis met tussendeuren naar de salon. Tussendeuren die vanwege tocht en de koude winters gesloten bleven. Zo’n serre heeft nauwelijks meer iets te maken met de grandeur van de oorspronkelijke orangerieën.

Nu in de 21-ste eeuw, is de serre opnieuw ontdekt. Dat kan omdat de techniek zover is gevorderd dat we veel van de problemen van vroeger onder controle hebben. Denk maar aan isolerend glas, zonwering en klimaat beheersing. Bovendien kunnen grote glazen structuren een behoorlijke bijdrage aan de verwarming leveren in vòòr- en naseizoen door passieve zonne-energie. Die moderne verworvenheden worden ook toegepast in de serres die vandaag de dag volop aan woonhuizen worden gebouwd. De serres zijn niet langer bestemd om tropische planten te laten overwinteren.

Omdat een serre grotendeels uit glas bestaat kun je door het gebruik van het juiste type glas er voor zorgen dat het leefklimaat in de serre ook tijdens de warme zomermaanden beheersbaar blijft. Tevens is er de mogelijkheid om een lichtstraat te plaatsen in een tuinkamer zodat het daglicht weer toegang krijgt tot uw woning.

De tuinkamer of serre is een aanvulling geworden op het woonplezier dat we van onze woningen verwachten. Als uitbreiding van de woonkamer met een zonnig overgangsgebied naar de tuin of als uitbreiding van de keuken met ruimte voor een grote eettafel met een heel eigen sfeer.

IMG_6904     IMG_6898     IMG_6908     IMG_6897